Jak postavit dům levně

Tento článek pojednává o tom, kde je vhodné a možné ušetřit na výstavbě rodinného domu i jiných objektů.  Uvádíme jen takové možnosti, které nezhorší kvalitu objektu. Budeme rádi, když nám zašlete Vaše tipy, které po důkladném posouzení můžeme zařadit do následujícího článku.

6.webp
Ing. Matěj Machač
Autor
Ing. Matěj Machač
Datum publikace
22. červen 2021
Počet zhlédnutí
4053

Kvalitní projekt

Začněme činností, u které se začíná, projektováním. Mnoho lidí by si mohlo pomyslet, že když ušetří na projektu několik desítek tisíc, může tyto peníze použít při výstavbě a ušetří. Peníze za kvalitní prováděcí projekt však na stavbě ušetří daleko větší náklady.

Investice do projektu, je vložena do času projektanta, který vše vyřeší v klidu v kanceláři. V programu si může prosvítit jednotlivá patra objektu pod sebou, aby si uvědomil veškeré návaznosti, může posouvat jednotlivé vrstvy, měnit skladby a mnoho dalšího.

To přímo na stavbě možné není, zde se bez prováděcího projektu vše řeší takzvaně za pochodu. To prodlouží čas výstavby (čas jsou peníze) a nastanou chvíle, kdy již nelze určitou konstrukci změnit, aby daná věc byla provedena správně.

Rozhodně tedy doporučujeme zaplatit si za kvalitní projekt. Je lepší vše nejprve důkladně vyřešit na papíře, kde budete posouvat pouze čáry, než platit na stavbě za řemeslníky, kteří budou posouvat konstrukce (pokud to vůbec bude možné).

 

Inženýrskogeologický posudek (hydrogeologický posudek)

Ke správnému projektu patří i posudky. Je dáno stavebním zákonem, že se vždy musí provést minimálně hydrogeologický posudek (inženýrskogeologický posudek je vyšší stupeň posudku). Stavební úřad provedení posudku kontroluje jen velice zřídka, proto si ho málokdo nechá vypracovat.

Díky tomuto posudku zjistíte, jaké zeminy se nachází na parcele, kde chcete stavět. Díky této informaci statik navrhne základy přesně takové, jaké mají být. Nebudou ani slabé ani zbytečně silné.

Bez tohoto průzkumu je návrh základů prováděn pouze odhadem, obvykle na bezpečnou stranu, což v praxi znamená, že v cca 90% případů jsou základy zbytečně předimenzovány.  Cena 1 m3 betonu stojí cca 5 000 Kč a cena průzkumu je obvykle do 15 000 Kč. To znamená, že když se na stavbě ušetří 3 m3, posudek se již vyplatí, přičemž obvykle ušetříte mnohonásobně více.

Druhý extrém může nastat, pokud Vám bez posudku budou navrženy nedostatečné základy. Dům následně popraská a náklady na opravy jdou do statisíců (pokud jsou vůbec možné).

 

Pokuste se vyvarovat staveništní přípojce

Staveništní dočasná přípojka má jiný tarif než přípojka trvalá. Pokuste se tedy včas vyřešit plnohodnotnou přípojku.

 

Materiál pro nosnou konstrukci a příčky

Provedli jsme velkou analýzu, který stavební materiál je nejkvalitnější a nejekonomičtější. Vše je v tomto článku: https://www.projekcemachac.cz/clanky/jaky_material_zdiva_vybrat/

 

Nepoužívejte termoizolační omítku

Cena za 1 cm termoizolační omítky, je mnohonásobě vyšší než cena za 1 cm polystyrenu, přitom má horší izolační vlastnosti. Tudíž nedoporučujeme tento materiál používat.

 

Betonová taška je nejlevnější

Co se týká krytiny, pokuste se vyvarovat plechové krytině, ta je nejdražší. Keramická krytina je po betonové druhou nejlevnější variantou.

 

Volte jednoduchý tvar střechy

Valbová střecha obsahuje mnoho hran, ve kterých se mění její spád, jedná se o tzv. nároží a úžlabí. Je to komplikace, která v těchto místech neumožňuje provést odvětrání střechy, které je naprosto zásadní. U valbových střech může být hřeben i několikrát kratší, než by mohl být u stejného domu se sedlovou střechou. Právě v  hřebeni je možné provést odvětrávání. Sedlové střechy tak poskytují mnohem více místa pro tvorbu odvětrávacích otvorů.

Nejkritičtějším místem střech jsou úžlabí. Tato místa jsou nebezpečná z hlediska zatékání srážkové vody.

Jednodušší tvar střechy oddálí rekonstrukci, která stejně jednou bude zapotřebí.

 

U bungalovu je nutné bednění pod krytinou

Zcela zásadní je u bungalovu pobít střešní vazníky celoplošně prkny. Toto bednění vytvoří nosnou vrstvu pro pojistnou hydroizolaci, která se díky němu ani po mnoha letech neprověsí a nepřestane tak plnit svoji funkci. Díky bednění se pojistná hydroizolace dobře napojí a správně aplikuje.

Dále prkna slouží jako hydroakumulační vrstva. I když jsou pojistné hydroizolace pod krytinou difuzně propustné, při větším množství páry produkované v interiéru zejména v zimních měsících, dochází k jejich rosení. Bednění tuto zkondenzovanou páru nasaje a postupem času propustí do větrané mezery. Důležitá je při návrhu správné skladby bilance mezi tvorbou a odpařením tohoto kondenzátu. V případě správného návrhu je zamezeno zkapávání kondenzátu do tepelné izolace, čímž výrazně prodloužíte její životnost.

Díky bednění na střeše oddálíte rekonstrukci střechy o mnoho let.

 

Vzduchotechnika s rekuperací nemá finanční návratnost

Pokud si pořídíte rekuperační jednotku abyste ušetřili, ušetříte, pořizovací cena tohoto systému se vám však vrátí až za mnoho let. Při běžných cenách návratnost rekuperace vychází na 15 let, což je hraniční doba její životnosti. To znamená, že než se vám investice do rekuperace vrátí, může se vám rozbít, tudíž budete opět investovat nemalou částku do opravy či výměny.

Vzduchotechnika s rekuperací bezesporu zvyšuje komfort bydlení, výhodnost po finanční stránce však není moc příznivá. Finančně výhodné jsou jiné způsoby větrání, pokud Vás zajímá jaké, kontaktujte nás, poradíme Vám.

 

Volte správný zdroj topení

Velkou analýzu, jaký zdroj vytápění má finanční význam máme zveřejněnou na tomto odkaze: https://www.projekcemachac.cz/clanky/doporucene_zpusoby_vytapeni/

 

Krb je jen pro efekt

U novostaveb nemá krb technický ani finanční smysl. Dům s ním nevytopíte. Abyste vytopili vzdálenější místnosti, museli byste mít v místnosti, kde je krb nekomfortní teplo. Navíc při používání krbu, který má minimální výkon 4 kW, místnost přetopíte během chvilky. Běžné novostavby mají ztrátu celého domu průměrně 6 kW (dům o ploše 150 m2). Obývací pokoj se svými 40 m2 má pak ztrátu cca 2 kW, proto výkonnější krb obývací pokoj značně přetápí.

Pokud si krb chcete koupit jako záložní zdroj, je to zbytečné. Každý zděný dům je navržený tak, že nevychladne ani po 3 dnech bez zatopení. Pokud neplánujete dům někde opravdu na samotě, výpadky proudu delší než 3 dny neočekávejte.

 

Pracovní síla

Pracovní síla na stavbě tvoří 1/3 všech financí, lze za ni ušetřit nejvíce. Jsou 3 způsoby, jak lze stavbu postavit:

  1. Stavební firmou
  2. Dodavatelsky (hledáte jednotlivé řemeslníky, čímž dosáhnete ušetření 10-20 %)
  3. Svépomocí (stavbu provádíte vlastníma rukama)

Než se však rozhodnete o ušetření v podobě vložení svého času do výstavby, uvědomte si, jestli na to máte dostatečné technické dovednosti a časové možnosti.

Při rozhodování jakým způsobem budete stavbu provádět, je také dobré zjistit si cenu práce řemeslníka. Jestli je Vaše mzda vyšší, je lepší platit řemeslníka, pokud je nižší, je lepší (z pohledu čistě po finanční stránce), udělat si práci sám.

 

Dělejte položkový rozpočet a vybírejte z co nejvíce firem

Položkový rozpočet je rozsáhlá tabulka v excelu, kterou rozpočtář tvoří desítky hodin. Když si tuto tabulku necháte zpracovat, předáte ji jako podklad stavební firmě, která si ji nebude muset tvořit sama. Při dnešním nabitém trhu je dost možné, že poptaná stavební firma nebude mít čas tvořit rozpočet pro Váš dům, jen aby Vám udělala cenovou nabídku. Od mnoha firem tudíž cenovou nabídku bez položkového rozpočtu ani nedostanete. Když rozpočet uděláte, dostanete pravděpodobněji více cenových nabídek, mezi kterými může být i některá výrazně výhodná, kterou byste bez rozpočtu nedostali.

 

Pokud máte další tipy, jak na stavbě domu smysluplně ušetřit, napište nám. Váš tip prověříme a zveřejníme, čímž pomůžete ušetřit dalším českým rodinám. (Pokud budete chtít, uvedeme Vás u Vašeho tipu jako autora) 

Ing. Matěj Machač

Ing. Matěj Machač

Ing. Matěj Machač je projektant a odborník na pozemní stavby s praxí 19 let v oboru. Zaměřuje se na ekonomickou efektivitu staveb, jak v rámci realizace tak i v provozním průběhu životnosti stavby.

Získat nezávaznou cenovou nabídku

Proč spolupracovat s Projekcí Machač?

Analýzy

Na každý detail máme zpracované
analýzy. Díky tomu tvoříme
kvalitní a ekonomické domy.

Prohlédnout některé analýzy
Jeřáb

Podle našich projektů se staví,
nejedná se jen o nějaký kus
papíru pro úředníky.

Stáhnout ukázkový projekt
Opera v Sydney

Tvoříme kvalitní
architekturu, která je dobře
hodnocena.

Prohlédněte návrhy staveb
Seřadit od A do Z

Všechny služby pod jednou střechou:

  • Architektonické studie
  • Projektová dokumentace (stavební povolení, prováděcí)
  • Projekty rodinných domů
  • Developerské projekty
  • Jednání s úřady (inženýring a inženýrské služby)
Prohlédněte si naše služby
200+
staveb na míru
20
let praxe
1350+ mil. Kč
prostavěno
Získat nezávaznou cenovou nabídku

Postup spolupráce

Video má 22 minut a popisuje postup níže. Před osobní schůzkou je nutné video shlédnout.

Postup spolupráce se vždy mírně upravuje dle potřeb klienta a typu stavby.

8 bodů postupu naší spolupráce

start

První schůzka

objasníme si postup spolupráce
ukážeme si tvorbu z Projekce Machač a vysvětlíme si jednotlivé služby
okrajově nám popíšete Váš investorský záměr
společně vytvoříme poptávku, vypíšeme které služby požadujete
1 týden

Vytvoření cenové nabídky

1 týden
dostanete cenovou nabídku na mail se vzorovým projektem
napíšeme kdy s Vaším projektem začneme
určíme si platební podmínky
schválíte/zamítnete spolupráci, případně určíte co přidat či vyškrtnout
první platba
zaplatíte nám zálohu 1/3 z celé částky
podpis smlouvy
1 - 3 měsíce

Druhá schůzka

1 - 3 měsíce
společně vyplníme formulář pro tvorbu studie
navštívíme vaši parcelu nebo dům určený k rekonstrukci
výškopisně zaměříme parcelu/zaměříme reálný stav domu
1 - ? měsíce
záleží na rychlosti rozhodování investora

Tvorba studie

1 - ? měsíce (záleží na rychlosti rozhodování investora)
předvedeme Vám půdorysy a případně 3D model objektu
řekneme si proč je vše navržené tak jak je
budete také znát hrubý odhad ceny nemovitosti
Vy nám řeknete Váš názor a provedeme úpravy
odevzdáme Vám 1 x studii tištěné a v elektronické verzi (pdf formát)
1 - 3 měsíce

Vypracování malého projektu (z 80% hotový projekt)

1 - 3 měsíce
dostanete výkresy půdorysů, řezu, pohledů a situaci
případně předáme přesný výpočet ceny výstavby/rekonstrukce objektu
předání databáze kontaktů na firmy a řemeslníky
druhá platba
zaplatíte nám 2/3 z celé částky
Malý projekt je z 80% rozpracovaný projekt, tedy nedokončený projekt. Je však tak propracovaný, aby z něj již bylo možné spočítat, kolik realizace stavby bude stát. S malým projektem tedy dostanete i položkový rozpočet, ve kterém budou kompletní náklady na stavbu. Jelikož je malý projekt ještě nedokončený, je možné provést v projektu změny, abychom náklady na stavbu mohli upravit a vás změna projektu téměř nic nestála.
2 - ? měsíce
záleží na rychlosti vyřizování na úřadech

Provádění celého projektu a inženýring (z 96% hotový projekt)

2 - ? měsíce (záleží na rychlosti vyřizování na úřadech)
své dílčí projekty vypracují naši externí projektantni (PBŘ, PENB, statika...)
budeme zajišťovat vyjádření jednotlivých úředníků (hasiči, hygiena, sítě...)
zapracujeme externí projekty a vyjádření jednotlivých úředníků do projektu
1 - 3 měsíce

Předání projektu a případná domluva další spolupráce (100% projekt)

1 - 3 měsíce
vyřídíme stavební povolení a dopracujeme projekt
předáme 3 x projekt v tištěné a elktronické verzi s jednotlivými vyjadřovačkami
třetí platba
doplatíte nám 3/3 z celé částky
můžeme se domluvit na další spolupráci a určíme hodinovou sazbu: pomoct při výběru stavební firmy, autorský dozor stavby, asistence při kolaudaci
cíl = užívání stavby

Výstavba a autorský dozor

budeme navštěvovat Vaší stavbu a kontrolovat ji, zdali je stavěna dle projektu
pomůžeme Vám s vyřízením kolaudace
zaplatíte nám za autorský dozor a asistenci při vyřízení kolaudace
Získat nezávaznou cenovou nabídku

Naše projekty

Máme nejlepší hodnocení na Google

Naše hodnocení je nejvyšší mezi architektonickými a projekčními kancelářemi v Česku

4.9
Celkové hodnocení na Google
Hvězdička Hvězdička Hvězdička Hvězdička Hvězdička
Zobrazit všech 108 recenzí
HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdička
21. říjen 2024
Profesionalni pristup. Tak to ma byt. Dekuji a doporucuji!
Autoklíče24 L.
HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdička
11. říjen 2024
Rád bych poděkoval panu Machačovi za profesionální přístup. Velice vstřícný a ochotný projektant. Zaslal mi veškeré kontakty pro plánovanou rekonstrukci RD. Mnohokrát děkuji.
Ondrej N.
HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdička
11. říjen 2024
Skvělá spolupráce, oceňuji spolehlivost, dodržování termínů a ochotu poradit.
Patrik S.

Sledujte nás na sociálních sítích

Nezávazné nacenění našich služeb

První schůzka u nás v kanceláři je zdarma a sdělíme vám tyto informace:

Sjednejte si s námi schůzku

Telefon
732 861 769
9:00-16:00 Po-Pá
Obálka
machac@projekcemachac.cz

a potkejme se v kanceláři v Pardubicích, v Praze nebo online

Kancelář Pardubice

17. listopadu 216, 530 02 Pardubice I

Kancelář Praha

Oldřichova 34, 128 00 Praha - Vinohrady

Fakturační adresa: Ing. Matěj Machač, Stavařov 99, 530 09 Pardubice, IČO 76675190

Jsem plátce DPH 

Pardubice